Digitale leermiddelen
Voor laptops kun je terecht bij de school van je kind. Als school geen oplossing kan bieden en het leren thuis hierdoor wordt belemmerd, dan kan Stichting Leergeld misschien helpen.
Verschillende Utrechtse organisaties kunnen jouw kind koppelen aan een vrijwilliger die helpt bij taal of huiswerk. Hieronder vind je een overzicht van alle organisaties uit het Stadsnetwerk die werken met vrijwilligers.
Voor laptops kun je terecht bij de school van je kind. Als school geen oplossing kan bieden en het leren thuis hierdoor wordt belemmerd, dan kan Stichting Leergeld misschien helpen.
Big Brothers Big Sisters Utrecht is een maatjesprogramma voor kwetsbare kinderen en jongeren van 6-18 jaar uit gezinnen die leven op de armoedegrens. Een little wordt gedurende minimaal 1 jaar gekoppeld aan een vrijwilliger (de Big). Zij spreken wekelijks af en doen samen leuke dingen. Bij het maken van de match wordt goed gekeken naar wederzijdse interesses. Het doel van Big Brothers Big Sisters is het stimuleren van een positieve ontwikkeling van het kind door het geven van extra – en persoonlijke- aandacht. De bewezen impact van dit maatjes programma is groot. Zo wordt de leefwereld van een kind vergroot, verbeteren de sociale vaardigheden, worden de littles weerbaarder en zijn ze meer zelfredzaam en/of hebben meer zelfvertrouwen. Door de match wordt niet alleen de horizon van het kind verbreed, maar ook van de Big. Onze Bigs worden vooraf grondig gescreend, krijgen trainingen en worden zorgvuldig begeleid door professionals (matchcoördinatoren), zodat de match tussen kind en vrijwilliger succesvol en duurzaam verloopt.
IMC Weekendschool geeft aanvullend onderwijs op zondag aan kinderen, van 10 tot 15 jaar, uit sociaal-economisch achtergestelde wijken. De vakken op de weekendschool worden aangeboden door professionals. Zij doen dit op vrijwillige basis.
Stichting Leergeld Utrecht geeft financiële ondersteuning aan kinderen tussen de 0 en 18 jaar, zodat zij blijven meedoen aan school- sport en cultuuractiviteiten. Steeds meer kinderen in de gemeente Utrecht kunnen om financiële redenen niet meedoen aan deze activiteiten. Onze missie is om sociale uitsluiting van kinderen te voorkomen!
De kleine beurs van ouders mag geen reden zijn voor sociale uitsluiting van de kinderen. Door ondersteuning van Leergeld kunnen kinderen mee op schoolreis en hun zwemdiploma halen. Daarnaast ondersteunen wij ook bij de aanschaf van een laptop, sportkleding en/of een (tweedehands) fiets. Allemaal normale levensbehoeften, waardoor kinderen zich kunnen ontplooien, ontwikkelen en meetellen.
JINC strijdt in samenwerking met scholen en bedrijven voor een samenleving waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt. Om dat te bereiken organiseert JINC projecten om jongeren van 8-16 jaar te helpen aan een goede start op de arbeidsmarkt.
Studenten Helpen Scholieren koppelt scholieren 1-op-1 aan studenten voor (gratis) online bijles. Hierbij staan persoonlijk contact, maatwerk en plezier centraal. Studenten staan dicht bij de belevingswereld van scholieren en kunnen zo ondersteunen vanuit begrip en een persoonlijke band.
Buurtblinkers biedt hulp bij het ontwikkelen van het (taal)niveau en de talenten van kinderen in de Utrechtse wijken Lombok en Nieuw- Engeland.
Wishing Well West stimuleert kinderen onder andere om hun eigen unieke talenten in te zetten voor een rijkere leerervaring. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan taal en talentontwikkeling.
Leergaloos koppelt senioren (55-plussers) gedurende een dagdeel per week als vrijwilligers aan basisscholen in heel Utrecht.
Taal Doet Meer zorgt er met veel vrijwilligers voor dat anderstalige Utrechters kunnen meedoen in de Utrechtse samenleving. Taal Doet Meer zet zich onder andere in voor gelijke onderwijskansen van leerlingen in Utrecht.
Youth for Christ Nederland is een stichting die jongeren opzoekt, hen helpt groeien en hen hoop wilt bieden voor de toekomst. In Utrecht biedt Youth for Christ een huiswerkklas aan.
Handjehelpen ondersteunt kinderen uit kwetsbare gezinnen in Utrecht waarbij bijvoorbeeld autisme, LVB, ziekte of andere zorgen een rol spelen.
Open Embassy ondersteunt met het project Thuisonderwijsmaatjes gezinnen die nieuw zijn in Nederland met thuisonderwijs.
Stichting ‘Leren voor de Toekomst’ zet zich in voor de schoolontwikkeling van kinderen die het financieel minder hebben. Ze bieden deze leerlingen een kans om alsnog begeleiding te kunnen krijgen voor hun schoolontwikkeling en toekomstige loopbaan.
Met Move Maatje biedt stichting Move alle leerlingen van Nederland de mogelijkheid om begeleid te worden door een online maatje. Move is gespecialiseerd in sociaal-emotioneel onderwijs en valt ook wel onder de categorie ‘burgerschapsonderwijs’.
Met Move in 1 dag ontdekken kinderen uit zomerscholen, de buitenschoolse opvang en jongerencentra in korte tijd wat ze kunnen bereiken en welke impact ze op hun eigen leefomgeving kunnen hebben.
Petje af vindt het belangrijk dat ieder kind op zoek kan gaan naar zijn of haar eigen talenten en mogelijkheden. De stichting zet zich in om het zelfvertrouwen van kinderen te vergroten. Dit gebeurt door verschillende nieuwe (leer)ervaringen aan te bieden.
Home-Start weet voor welke uitdagingen en kansen een gezin kan komen te staan. Ervaren en getrainde vrijwilligers van Home-Start bieden opvoed- en gezinsondersteuning bij alledaagse, lichte opvoedvragen. Taal en huiswerk kan hierin ook een onderdeel zijn.
Al Amal vindt het van groot belang dat iedereen kan deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Ze organiseren daarom onder andere een huiswerkklas in Utrecht.
Stichting Asha is een vrijwilligersorganisatie, opgezet door Utrechters met een Surinaams Hindostaanse achtergrond. Ze bieden op verschillende plekken in Utrecht huiswerkbegeleiding aan voor basisschoolleerlingen.