Informatie voor vrijwilligers

Wil jij iets betekenen voor kinderen in Utrecht? En wil je tegelijkertijd jouw eigen vaardigheden verder ontwikkelen en je netwerk uitbreiden? Dan is vrijwilligerswerk binnen het stadsnetwerk iets voor jou!

Meld je aan

Binnen het Stadsnetwerk zijn veel verschillende vrijwilligersorganisaties aangesloten en zijn er bij elke organisatie verschillende mogelijkheden om je in te zetten. De kern van jouw werk als vrijwilliger is dat je bijdraagt aan gelijke kansen voor alle leerlingen in Utrecht.

De meest voorkomende vraag voor vrijwilligerswerk is een taal- en/of huiswerkmaatje. Als maatje begeleid je een Utrechtse leerling tussen de 4 en 16 jaar. Na een intake en het volgen van een (online) starttraining, start je met het begeleiden van de leerling. Per organisatie verschilt de aanpak. Veel begeleiding vindt op dit moment online plaats. Je hebt wekelijks twee tot drie keer contact, ongeveer een half uur tot een uur per keer. Dit doe je op afstand, bijvoorbeeld via de telefoon, Skype of WhatsApp. Inmiddels zijn ook fysieke ontmoetingen weer mogelijk (binnen RIVM-richtlijnen) in de thuisomgeving. De begeleiding focust zich op studievaardigheden, huiswerk en taalvaardigheid. Maar natuurlijk help je de leerling ook bij zijn of haar algemene ontwikkeling. Waar nodig heb je ook contact met de school. Je wordt vaak begeleid door een vrijwillige coördinator of projectleider waar je regelmatig mee afstemt over de voortgang en het contact met de leerling.