“We doen veel leuke dingen samen. Zo zijn we vorige zomer naar Artis geweest.”

School’s cool is een project van Taal Doet Meer voor kwetsbare leerlingen uit Utrechtse gezinnen die de overstap maken van groep 8 naar de middelbare school. De leerling wordt voor anderhalf jaar gekoppeld aan een vrijwillige mentor. Samen werken ze aan huiswerk, studievaardigheden en de Nederlandse taal. Ook is er tijd om af en toe iets leuks te doen, zoals samen naar de bibliotheek gaan of bijvoorbeeld een uitje naar een museum of de film.

Mentor Evelien is gekoppeld aan pupil Shenhat (groep 8). In februari 2022 zijn ze gestart met wekelijks afspreken. Shenhat is tweeëneenhalf jaar geleden vanuit Eritrea naar Nederland gekomen. En niet alleen: haar vader, moeder en vijf broers kwamen allemaal mee. Inmiddels is er nog een broertje bijgekomen. Toen ze in Nederland kwam, sprak ze nog geen Nederlands. Ze kwam bij de Taalschool Utrecht terecht, die haar uiteindelijk doorverwees naar School’s cool.

Evelien

Evelien werkt als leerkracht van groep 8. Toen haar kinderen de deur uitgingen, had ze meer tijd over. Via Facebook kwam ze bij een oproep voor vrijwilligers en meldde zich aan. “Je krijgt een training en een gesprek. Daarna maakte ik al snel kennis met Shenhat en het klikte gelijk. De coördinator spreek ik eens per vier weken. Dan kijken we samen of alles goed gaat.” Door vrijwilliger te zijn heeft Evelien de cultuur van Shenhat goed leren kennen. “Altijd als ik hier ben, krijg ik heerlijke, sterke Eritrese koffie en een soort pannenkoek met pittig vlees.” De familie zorgt onderling heel goed voor elkaar en alles gaat heel harmonieus. Haar broers leren hun zusje veel, zoals hoe ze met haar telefoon moet omgaan. Als er familie langskomt blijven ze allemaal slapen en halen ze samen herinneringen op.

Huiswerk maken, maar ook tijd voor leuke dingen
Het gaat zo goed en soepel met Shenhat, dat ze elkaar nu om de week zien. Waar eerst de nadruk lag op taal, huiswerk en af en toe iets leuks doen, komen ze nu vooral samen om lekker bij te praten. Shenhat: “We doen veel leuke dingen samen. Zo zijn we vorige zomer naar Artis geweest. Dat was echt heel erg leuk. We hebben veel verschillende dieren gezien. We zijn toen met de trein en tram geweest en aten patat.” Vanuit Schools’ cool zijn er regelmatig kaartjes om samen leuke dingen te doen. Zo kun je naar de Stadsschouwburg of naar de bioscoop. Die staat nog op het wensenlijstje van Shenhat en Evelien. “We wachten nu tot er een leuke film in de bioscoop komt.”

Straks gaat Shenhat naar de brugklas. Ook dan blijft Evelien als maatje haar ondersteunen met plannen en al het nieuws dat op haar afkomt. Zo zijn ze ook al samen naar Open Dagen geweest en gaan ze nog samen schoolspullen kopen.

Subsidie Herstel en Veerkracht Utrechtse Jeugd.

Dankzij de subsidie kan Taal Doet Meer 30 extra trajecten binnen de jeugdprojecten draaien. 10 van de 30 trajecten zijn School’s cool trajecten. De behoefte bij scholen om kinderen aan te melden is erg groot, dus Taal Doet Meer is blij dat ze nog meer kinderen een kans kunnen bieden om mee te doen.

Wil jij ook graag jouw ervaringsverhaal met ons delen? Mail ons!