Je hebt links een verhaal, je hebt rechts een verhaal. En je brengt die verhalen samen en die maken samen weer één verhaal.

Big Brothers Big Sisters Utrecht zet zich in voor kwetsbare kinderen van 6 tot 18 jaar die wonen in gezinnen die rondkomen van een minimuminkomen. Dit doen zij samen met vrijwilligers. Als vrijwilliger spreek je als Big Brother of sister wekelijks af met je ‘Little’ om samen wat leuks te ondernemen. Dit gebeurt op basis van het zogenaamde community-based programma. Wij spraken Maroussia. Zij werkt als matchcoördinator bij Big Brothers Big Sisters Utrecht.

Maroussia: “Als matchcoördinator maak ik de verbinding met twee leefwerelden. Enerzijds kom ik bij gezinnen en kinderen en ben ik er voor het kind. Anderzijds zijn er geweldige mensen die een voorbeeldfunctie willen dienen, dus die een Big Brother of Big Sister zijn. Mijn collega Elsemiek, ik en Anne zijn degenen die de match maken en begeleiden. Als ik degene ben die de match heeft gemaakt, word ik de matchcoördinator van de Big en Little. We begeleiden ze voor minimaal een jaar, maar vaak ook langer. Binnen die begeleiding kom ik elke drie maanden langs en heb ik elke maand even telefonisch contact. Daarnaast ben ik ook altijd bereikbaar voor de Bigs en Littles. Eigenlijk loop je dus na het maken van de match het hele proces vanaf de zijlijn mee.

Wij halen veel informatie uit de evaluaties die wij doen. Zo kunnen wij onderzoeken wat het precies is wat een goede match maakt. Ook kunnen we kijken naar wat er nodig is kunnen we bijsturen waar nodig. Zo leren ook wij weer elke dag bij. Het streven is altijd om een zo goed mogelijk aansluitende match te vinden die duurzaam is qua karakter.”

Je maakt echt het verschil in iemands leven, voor zowel de Big als de Little.
“De Big maakt niet alleen impact in het leven van de Little door er voor hem of haar te zijn. Wij zien de impact die een match heeft vaak ook andersom: dat de Little veel impact maakt in het leven van de Big. Je hebt twee mensen die van elkaar leren, en daaruit zie je heel veel moois ontstaan. Er komen twee leefwerelden samen en dat is eigenlijk heel bijzonder. Zowel voor een kind die nieuwe dingen leert over het leven, als voor een vrijwilliger die ook een veel kan leren van het kind, het gezin en soms een de andere cultuur.

Je ziet in ons programma ontzettend veel kinderen opbloeien. Je creëert voor hen een bepaald fundament, die hen kansen biedt om verder te kunnen groeien en meer zelfverzekerd te worden. Vanuit die veiligheid kunnen ze floreren. Dat is ontzettend mooi om te zien en vanaf de zijlijn te mogen meemaken.”

Er zijn nog ontzettend veel kinderen die verbonden kunnen worden. Zou jij ook graag een Big Brother of Big Sister willen zijn? Kijk dan vooral eens op hun website