Taalmentoraat Taal doet Meer

Het taalmentoraat van Taal Doet Meer is bedoeld voor leerlingen van 8 tot 16 jaar, voor wie taalvaardigheid een belemmering vormt. De leerling wordt 6 tot 8 maanden gekoppeld aan een vrijwillige taalmentor. Samen gaan ze op een creatieve en speelse manier aan de slag met taal, door bijvoorbeeld samen naar de bibliotheek te gaan, boeken te lezen of taalspelletjes te doen. Rayyan en Anas werden gekoppeld aan taalmentor Bastiaan.

 

Elke woensdag komt Bastiaan langs bij Rayyan en Anas in Ondiep. De jongens houden het raam goed in de gaten en kijken wanneer hun favoriete taalmentor weer langskomt. Hij brengt namelijk altijd zoveel gezelligheid met zich mee. Afgelopen oktober meldde Bastiaan zich aan voor het Taalmentoraat. Verschillende collega’s van &Samhoud- het bedrijf waar hij werkt waren al betrokken bij Taal Doet Meer en ook hij wilde graag iets maatschappelijks doen. Inmiddels is hij al een paar maanden betrokken bij  het gezin en deelt hij zijn ervaringen ook graag op zijn werk. Hij hoopt dat zijn enthousiasme aanstekelijk werkt voor anderen.

Nadat Bastiaan zich had aangemeld kreeg hij al snel te horen dat er een match was. Bastiaan heeft zelf kinderen en vond het daarom erg leuk om vrijwilligerswerk met kinderen te doen. Ook houdt hij ervan om te sporten. Om die redenen werd hij gekoppeld aan de sportieve broertjes Rayyan en Anas. De eerste ontmoeting was gelijk ontzettend leuk. Ze lieten Bastiaan de buurt zien, waar ze op school zitten en waar ze het allerliefste hun tijd doorbrengen, namelijk op het voetbalveld. Al snel gingen ze samen aan de slag. In overleg met de ouders en school kreeg Bastiaan materiaal mee om te oefenen met de jongens. Hij vindt het fijn dat er begeleiding is, maar waardeert ook dat hij genoeg vrijheid krijgt om hun tijd samen zelf in te delen. Inmiddels kiest hij zelf ook veel taaloefeningen uit. Aan het begin gaan ze altijd hard aan de slag met het materiaal, maar ze zijn het er allemaal mee eens dat er ook ruimte voor plezier moet zijn. Ze sluiten de ontmoetingen dan ook altijd af met een spelletje zoals Uno of een potje voetbal. Bastiaan is niet alleen onder de indruk van de motivatie van Rayyan en Anas om hun taal te verbeteren, maar ook van hun voetbaltalenten. Anas kan zowel met links als rechts met een bal overweg; dit doet Bastiaan hem niet snel na

‘Het is heel leuk om een goede vriend te krijgen. Dan ben je samen en niet alleen. Als je iemand hebt, heb je altijd versterking bij je!’, aldus Rayyan. 

Wat Bastiaan zo leuk vindt aan het Taalmentoraat is dat je al snel waarde kan toevoegen. De jongens hadden bijvoorbeeld moeite met woordenschat. Ze herkenden niet altijd alle Nederlandse woorden die andere kinderen gebruikten. Dit gaat inmiddels al stukken beter. Afgelopen week gingen ze aan de slag met spreekwoorden en gezegdes. Lacherig vertellen ze over de spreekwoorden die ze hebben geleerd, zoals ‘achteraf kijk je een koe in de kont’ en ‘wie zijn billen brandt, mag op de blaren zitten’. Bastiaan helpt ze begrijpen dat je dit soort uitspraken niet letterlijk, maar figuurlijk moet opvatten. De persoonlijke aandacht zorgt ervoor dat de jongens gericht aan de slag kunnen gaan en voor een hechte band. Volgende week gaan ze verder met de spreekwoorden, aangezien deze oefeningen zo goed in de smaak vielen. 

Dit weekend gaan ze eerst heel hard juichen in het stadion van FC Utrecht. Bastiaan, zijn zoontjes en de jongens en hun vader gaan dan samen naar een uitje wat Taal Doet Meer georganiseerd heeft – een bezoek aan een wedstrijd van FC Utrecht. Ze hopen natuurlijk op winst voor FC Utrecht, maar het uitstapje is volgens de broertjes nu al de beste herinnering aan het Taalmentoraat. Bastiaan voelt zich altijd welkom en ook de ouders van Rayyan en Anas zijn ontzettend blij met de bezoekjes van Bastiaan. Hoewel Bastiaan de leukste en de beste ‘meester’ is volgens Rayyan, is hij vooral een goede vriend geworden van het gezin.

Wil jij ook graag jouw ervaringsverhaal met ons delen? Mail ons!